Studieclub Onder Zoekers

Studieclub Onder Zoekers organiseerde in 2022 en 2023 reeksen themabijeenkomsten voor steeds wisselende groepen rijksambtenaren. Helaas waren we genoodzaakt door het groot aantal no shows de studieclub te beëindigen. 


 

Kaft van het boek  Het Vuur van de Vrijheid van Wolfram Eilenberger
Beeld: ©Bol.com
Het Vuur van de Vrijheid door Wolfram Eilenberger (2022)

De studieclub ontstond in 2022 als boekenclub. In november en december van dat jaar komen zo'n twaalf rijksambtenaren vier middagen samen om het boek 'Het Vuur van de Vrijheid' van Wolfram Eilenberger met elkaar te bespreken. Het boek zoemt in op de levens van vier bijzondere denkers: Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Simone Weil en Ayn Rand.

Eilenberger beschrijft hoe het denken van deze vrouwen zich ontwikkelde tussen 1933 en 1943, een turbulente periode. Wat betekent vrijheid volgens ons? Hoe verhoud je je als mens tot jezelf en ‘de ander’? Wat leidt tot een betere wereld: de autonomie van het individu of een focus op het collectief? 
 

"Het was een verademing voor me om binnen de rijksoverheid gelijkgestemden te ontmoeten met wie je vrij kunt filosoferen"


De boekenclub werd begin 2023 omgedoopt tot studieclub Onder Zoekers. In mei, juni en juli 2023  stond binnen de studieclub het thema 'activisme' centraal, en wel activisme in relatie tot je werk als rijksambtenaar. Het wordt een verkenningstocht, waarin vrij denken en gezamenlijk onderzoeken centraal staan. Tijdens die tocht laten we ons niet alleen inspireren door teksten, maar ook door bijvoorbeeld filmfragmenten, kunst en muziek.

In tweede helft van dat jaar onderzochten we wat ons rijksambtenaren om ‘de hete brij’ doet draaien: hoe wij die in taal en gedrag creëeren, benutten of omzeilen.

Onderaan deze pagina tref je de verslagen van de studieclubs rond 'activisme' en 'de hete brij'.

Karlijn in actie
Beeld: ©Esther Blaauw
Karlijn b
Beeld: ©Esther Blaauw
Beeld: ©Esther Blaauw
Foto tafel
Beeld: ©Esther Blaauw