Onder Zoekers

Studiegroep Onder Zoekers: Doe je mee?

In de herfst van 2022 besluiten we een experiment aan te gaan. Geïnspireerd door rijksambtenaar Berto Bosscha, die een boekenclub opzette rond Macht en Moed van Erik Pool, gaat ook het Hannah Arendt Podium aan de slag met een boek. Ons doel? Vrij met elkaar van gedachten wisselen, met filosofische teksten als startpunt.

Onderwerp van gesprek 

Na een uitnodiging via LinkedIn en de Hannah Arendt Podium verzendlijst melden rijksambtenaren van verschillende departementen zich aan. Onderwerp van gesprek wordt Het Vuur van de Vrijheid, een boek dat inzoomt op de levens van vier bijzondere denkers: Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Simone Weil en Ayn Rand. Auteur Wolfram Eilenberger beschrijft hoe het denken van deze vrouwen zich ontwikkelde tussen 1933 en 1943, een turbulente periode.

"Het was een verademing voor me om binnen de rijksoverheid gelijkgestemden te ontmoeten met wie je vrij kunt filosoferen"

Wat volgt zijn inspirerende, rijkgevulde ontmoetingen waarin we ons samen buigen over vier fascinerende vrouwen en hun kijk op de wereld. Wat betekent vrijheid volgens hen? Hoe verhoud je je als mens tot jezelf en ‘de ander’? Wat leidt tot een betere wereld: de autonomie van het individu of een focus op het collectief?  “Het was een verademing voor me om binnen de rijksoverheid gelijkgestemden te ontmoeten met wie je vrij kunt filosoferen,” liet een van de deelnemers na afloop weten

Beeld: ©Hannah Arendt Podium

"Het smaakt naar meer..."

Gaf een andere deelnemer aan. Dat vinden wij ook, dus organiseren we dit jaar twee nieuwe series: één serie van vier bijeenkomsten in mei, juni en juli en één in oktober en november. Allereerst gaan we ons vastbijten in het thema ‘activisme’ en in tweede helft van dit jaar onderzoeken we wat ons om ‘de hete brij’ doet draaien.  We gaan wederom teksten lezen, maar verrijken onze ontmoetingen met film, muziek en andere cultuuruitingen. De boekenclub krijgt daarmee een nieuw jasje: studiegroep Onder Zoekers.

Wil jij ook vrij denken met gelijkgestemden binnen het Rijk? Je bent van harte welkom. Om iedereen de ruimte te geven binnen het groepsgesprek werken we met ongeveer tien deelnemers per serie. De locaties in Den Haag zijn nog niet bekend (in ieder geval nabij CS), maar de data en tijden wel.


Elke ontmoeting begint om 15:00 uur (met een inloop vanaf 14:45 uur) en eindigt rond 17:00 uur (elke laatste ontmoeting sluiten we af met een napraatborrel).

Ontmoetingsdata

Meld je aan!

Wil je je aanmelden of mocht je meer willen weten? Mail dan naar hannaharendtpodium@rijksoverheid.nl.

Werk je als rijksambtenaar elders in het land en heb je ook zin om een studiegroep op te richten? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee.