Studieclub Onder Zoekers

Studieclub Onder Zoekers organiseert reeksen themabijeenkomsten voor steeds wisselende groepen rijksambtenaren.
 

Kaft van het boek  Het Vuur van de Vrijheid van Wolfram Eilenberger
Beeld: ©Bol.com
Het Vuur van de Vrijheid door Wolfram Eilenberger (2022)

De studieclub ontstaat in 2022 als boekenclub. In november en december van dat jaar komen zo'n twaalf rijksambtenaren vier middagen samen om het boek 'Het Vuur van de Vrijheid' van Wolfram Eilenberger met elkaar te bespreken. Het boek zoemt in op de levens van vier bijzondere denkers: Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Simone Weil en Ayn Rand.

Eilenberger beschrijft hoe het denken van deze vrouwen zich ontwikkelde tussen 1933 en 1943, een turbulente periode. Wat betekent vrijheid volgens ons? Hoe verhoud je je als mens tot jezelf en ‘de ander’? Wat leidt tot een betere wereld: de autonomie van het individu of een focus op het collectief? 
 

"Het was een verademing voor me om binnen de rijksoverheid gelijkgestemden te ontmoeten met wie je vrij kunt filosoferen"


De boekenclub wordt begin 2023 omgedoopt tot studieclub Onder Zoekers. In mei, juni en juli 2023  staat binnen de studieclub het thema 'activisme' centraal, en wel activisme in relatie tot je werk als rijksambtenaar. Het wordt een verkenningstocht, waarin vrij denken en gezamenlijk onderzoeken centraal staan. Tijdens die tocht laten we ons niet alleen inspireren door teksten, maar ook door bijvoorbeeld filmfragmenten, kunst en muziek.

In tweede helft van dit jaar onderzoeken we wat ons rijksambtenaren om ‘de hete brij’ doet draaien: hoe wij die in taal en gedrag creëeren, benutten of omzeilen.

Meld je aan!

Wil jij ook vrij denken met gelijkgestemden binnen het Rijk? Je bent van harte welkom. Om iedereen de ruimte te geven binnen het groepsgesprek werken we met ongeveer vijftien deelnemers per reeks.

Wil je je aanmelden of mocht je meer willen weten? Heb je zelf een goed thema in gedachten voor de studieclub of zou je die zelf willen begeleiden?  Mail dan naar hannaharendtpodium@rijksoverheid.nl.

Werk je als rijksambtenaar elders in het land en heb je ook zin om een studiegroep op te richten? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee.

Anne Hofstede bij demonstratie ABP 2021
Beeld: ©Marianna van der Stel
Beeld: ©Café De Hete Brij in Zwolle / Café De Hete Brij in Zwolle