Teamprofiel voorkeursstijlen opgavegericht samenwerken

Wat is jouw rol in het werken aan een opgave? Welke voorkeursstijl in samenwerken zet jij graag in om een opgave verder te brengen? En hoe zit dat eigenlijk met jouw collega’s? Hoe werken jullie eigenlijk samen? Maak voor jezelf én jouw team een grenswerkersprofiel en kom erachter.

Een illustratie van een team dat elkaar helpt oversteken

Wat is jouw rol in het werken aan een opgave? Welke voorkeursstijl in samenwerken zet jij graag in om een opgave verder te brengen? En hoe zit dat eigenlijk met jouw collega’s? Hoe werken jullie eigenlijk samen? Maak voor jezelf én jouw team een grenswerkersprofiel en kom erachter.

Maatschappelijke opgaven houden zich niet aan departementale grenzen. Daarom werken overheden steeds meer samen over organisatiegrenzen heen aan gedeelde opgaven. Opgavegericht samenwerken gaat niet altijd vanzelf en vraagt om verschillende vaardigheden. Het (her)kennen van jouw eigen voorkeur in samenwerken en die van jouw teamleden helpt om de juiste kwaliteiten in te zetten in jullie samenwerking om de opgave verder te brengen.  

Het Grenswerkersprofiel laat zien welke van de zes voorkeursstijlen in opgavegericht samenwerken het meest bij jou past op dit moment. Je bent niet het type waarop je hoog scoort. Het gaat hier echt om voorkeursstijlen, die je inzet. Je hebt alle stijlen in je en kunt deze ook allemaal inzetten. Afhankelijk van de context en het team waarin je werkt, zet je één of meerdere stijlen in.

Deze workshop volg je samen met het team waarmee jij samenwerkt. Voorafgaand beantwoorden jullie online een aantal vragen en ontdek je voor jezelf wat jouw voorkeursstijl is in opgavegericht samenwerken. Tijdens de sessie leer je jouw eigen voorkeursstijl en de andere stijlen kennen en kom je erachter hoe jouw kwaliteiten bijdragen in het werken aan opgaven. Wat breng jij mee aan kwaliteiten in die samenwerking en wat heb jij juist weer van anderen nodig?

Daarnaast gaan we samen kijken hoe dat in het team gesteld is. De workshops is interactief en we gaan de opgedane kennis direct in de praktijk brengen door aan de slag te gaan met een verfrissende opgave.


Handig om te weten

Voor wie? 

Alle Rijksambtenaren, die opgavegericht samenwerken of

hierin geïnteresseerd zijn, en samen met hun team aan de slag willen hiermee
Wat?    Leren over voorkeursstijlen in (opgavegericht) samenwerken en mee kunnen nemen in teamsamenwerking
Wanneer?  In overleg
Waar?  Op locatie of online
Hoe lang?

1,5 tot 2,5 uur (afhankelijk van groepsgrootte en wensen)

Benieuwd naar het teamprofiel van jouw team aan voorkeursstijlen in opgavegericht samenwerken? Mail naar grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl voor meer informatie.

De voorkeursstijlen zijn een aanvulling op bekende gedragsprofielen als managementdrives en Insights. De types zijn ontwikkeld met een groep rijkstrainees. De basis ligt in stijltypes ontwikkeld vanuit wetenschappelijk onderzoek van Twynstra en Gudde. De online vragenlijst is samen met assessmentbureau I Am Progrez gemaakt.


Meer informatie over het grenswerkersprofiel vind je in de flyer, onderaan de pagina bij 'Zie ook'.