Workshop Ongeschreven Regels

Soms staan de ongeschreven regels van organisaties succesvol samenwerken in de weg. Soms maken deze regels juist iets mogelijk. En hoe ga je hiermee om in het werken aan een opgave? Doe de Workshop Ongeschreven Regels en kom erachter!

De maatschappelijke opgaven zijn ingewikkeld en vragen om een samenwerking over de organisatiegrenzen heen. Ongeschreven regels kunnen onbedoeld een effect hebben op die samenwerking. Door ze te herkennen en samen te bespreken, maken we van een ongeschreven regels een gezamenlijke expliciete gewoonte. Als het ons lukt om te zien hoe deze regels werken, kunnen we ze ook veranderen.

Geschreven regels vind je overal en op allerlei manieren terug. Maar waar vinden we eigenlijk die dingen die we als “normaal” beschouwen, maar die nergens beschreven staan? Hoe zit het met de ongeschreven regels, die leven binnen een organisatie, en zonder het te benoemen, bepalen hoe we met elkaar omgaan? Ongeschreven regels zijn niet goed of fout, maar ze zijn er altijd.

Met de resultaten van het onderzoek van de Auditdienst Rijk als onderlegger, ga je aan de slag met de ongeschreven regels binnen het Rijk. Je gaat ervaren wat ongeschreven regels zijn en samen in gesprek over het effect ervan. Aan de hand hiervan gaan we samen bepalen wat het nut en mogelijk belemmering zijn van deze ongeschreven regels voor jouw werk en de opgave.


Handig om te weten

Voor wie?  Alle Rijksambtenaren, die opgavegericht samenwerken of hierin geïnteresseerd zijn.
Wat?                   Leren herkennen van ongeschreven regels binnen jouw werk en de nut of belemmering hiervan
Wanneer?       Op aanvraag
Waar?       Op fysieke locatie (nader te bepalen)
Hoe lang?        2,5 uur


Wil jij tussen de ongeschreven regels door kunnen lezen en meer leren over het effect daarvan in jouw werk? Of wil je met jouw team samen aan de slag? Mail naar grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl. Meer informatie over de workshop vind je hier de flyer onderaan dezw pagina