De boekenplank: Macht en moed Praktijkboek

Maar liefst 21 coauteurs wist Erik Pool te strikken voor het vervolg op Macht en Moed. Ambtelijk vakmanschap en de kunst van het tegenspreken. Het praktijkboek dat deze week is verschenen geeft ambtenaren handelingsperspectief om vanuit hun vakmanschap te werken aan een overheid waar we trots op kunnen zijn. Het geeft daarmee aanwijzingen voor het formuleren van antwoorden op de vraag die Pool in het eerste boek opwierp: hoe komen we bij het Rijk tot een dialogische organisatiecultuur?

Het praktijkboek biedt “denkstoffen”, “bouwmaterialen” en “praktijkwijzers” gebundeld in vijf werkpakketten, pijlers van ambtelijke vakkundigheid: ethiek en integriteit, dialoog en tegenspraak, rechtsstaat en democratie, vakmanschap en goed werk, en leiderschap en visievorming. In ieder werkpakket geven denkstoffen stof tot nadenken. De bouwmaterialen geven de lezer richting(en) om zelf aan de slag te gaan, terwijl de praktijkwijzers bestaan uit direct toepasbare formats, oefeningen, stappenplannen, en draaiboeken.

Het zijn bij elkaar meer dan 50 artikelen, die vaak relevant zijn voor elkaar en in samenhang gebruikt zouden kunnen worden. Ondanks de thematische indeling, zou je in de veelheid snel kunnen verdwalen. Nu is verdwalen in een boek misschien wel het fijnste soort verdwalen, maar voor wie dat niet altijd wil, heeft Erik Pool bij elk artikel tips voor verwante artikelen én – voor wie nog niet uitgelezen is – verwijzingen naar andere relevante publicaties.

Het praktijkboek is goed te gebruiken voor wie het “theorieboek” nog niet heeft gelezen. Toch graag eerst de lijn van het eerste boek in beeld krijgen? Het hoofdstuk “Macht en Moed kort en goed”, biedt een managementsamenvatting, enkele hoogtepunten en tien adviezen uit het eerste boek.

Nu verschenen is de “zomereditie 2023”. Deze is te downloaden op deze website. Een hard copy is te bestellen via dialoogenethiek@rijksoverheid.nl In oktober zal het praktijkboek worden uitgegeven bij uitgeverij ISVW. Daarna is het boek ook via de boekhandel verkrijgbaar. Het eerste boek is nu al via de boekhandel te bestellen.