Big Improvement Day 2024

Met de kou van een donkere januariochtend in de lucht en het geluid van voetstappen over krakend verse sneeuw, liepen de collega’s van Grenzeloos Samenwerken naar de hoofdingang het AFAS Circustheater in Den Haag. Ze maakten zich klaar voor de eerste grote bijeenkomst van dit jaar: de Big Improvement Day. Een evenement waarin thema’s als duurzaamheid, educatie en leiderschap centraal staan. Het team zou een dag tegemoet gaan waarin zij bezoekers informeren met een eigen infostand, inspireren door middel van de kracht improvisatie in een powersessie en een netwerkborrel.

Beeld: ©Big Improvement Day Logo / Big Improvement Day Logo
Big Improvement Day 2024

Maar eerst... Installeren

Gepakt en gezakt kwam het team aan om de infostand te op te bouwen, aan te kleden én te bemannen. Na een paar koppen koffie (en voor een enkeling thee) begonnen ook de andere bezoekers binnen te druppelen: mede-standhouders en andere bezoekers vanuit verschillende organisaties. Zo waren er ambtenaren vanuit de gemeente Amsterdam en Den Haag, Rijksambtenaren vanuit verschillende ministeries en veel managers vanuit het bedrijfsleven, onderwijs of journalistiek.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Het team van Grenzeloos Samenwerken aan het netwerken na de opstart
Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Prins Constantijn van Oranje

Programma

De eerste spreker vanuit de journalistieke branche diende zich aan. Gijs Rademaker, bekend als opiniepeiler bij RTL, nam de zaal mee in zijn verhaal over de ‘Stand van Nederland’. Hoe gaat het eigenlijk met ons zelf? En met Nederland? Hij richtte zich met name op hoe er een vertrouwensissue is ontstaan tussen politiek, overheid en de maatschappij.

Daarna volgde het aantal sprekers zich rap op. Prins Constantijn, ook aanwezig als spreker, deelde zijn visie over de start-upmarkt: de kansen en bedreigingen van Nederlandse bedrijven in internationale context. Zijn bevindingen waren onder andere dat de overheid – in brede zin des woords – beleid moet maken dat zich voegt naar deze start- en scaleups om hen zo een voorsprong te geven in een internationale concurrerende markt. Toen er een vraag uit het publiek kwam over welke ontwikkeling in 2023 de Prins het meest trots was, antwoordde hij zichtbaar geëmotioneerd: ‘dat de eerste betalingen zijn gedaan aan de gedupeerden van het Toeslagenschandaal’. 

Prijsuitreiking

Ook demissionair minister BZK Hugo de Jonge en voorzitter van de VOM Mark Frequin, inmiddels als derde sprekers in de rij, betraden het podium. Aan hen de eer om een prijs uit te reiken. En niet zomaar een. De minister stond namelijk stil bij de meest positieve overheidsorganisaties van afgelopen jaar. De lijst aan genomineerden was verbluffend evenals de ideeën en projecten van deze organisaties. ‘Team fiets’ van het Ministerie van IenW én de gemeente Amsterdam met hun ‘Team Innovatie’ sleepten beide de prijs in de wacht.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Lunchnetwerken

Na een interessante ochtend vol inzichten was er tijd voor… lunch. Na het bikkelen in de ochtend en de inspirerende ‘talks’ kreeg ons team op z’n zachtst gezegd trek. Aanvallen maar. De vers bereide lunch ging erin als zoete koek. En als je denkt dat dat er alleen gegeten werd, heb je het mis. Ook tijdens de lunch stond het team klaar om te netwerken bij de informatiestand. Verschillende collega-ambtenaren waren zichtbaar enthousiast over de publicaties en het gedachtegoed van Grenzeloos Samenwerken. Zo was er ruime interesse in het DOEboek en werden er ook andere gesprekken gevoerd.

Hap, slok en… door!

Nog even snel naar de wc en onderweg kijkend naar de plattegrond vertrokken de meeste bezoekers in verschillende ruimtes om powersessies bij te wonen. Aan het team de taak om ‘het echte werk’ te verrichten. De powersessie ging dan ook snel van start. Met een grote opkomst aan deelnemers begonnen collega’s Ingrid van Dijk en Suzanne van den Oudenhoven hun sessie ‘Improvise to Improve’. Waar powersessies van andere organisaties hun eigen thematiek hadden, draaide het bij ons om: improvisatie.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Suzanne van den Oudenhoven (l) en Ingrid van Dijk aan het woord

Powersessie: Improviseren als eerste keuze!

Na de introductie van Ingrid en Suzanne pakten Henk van der Steen en Alieke van der Wijk van Bureau Troje door om de handen uit de mouwen te steken. En ja, dat gebeurde letterlijk. Stoelen werden aan de kant geschoven, deelnemers gingen staan in een kring en de eerste opdracht werd met veel enthousiasme door Alieke geformuleerd. De energie van de deelnemers was voelbaar: alsof na het ochtendprogramma en lunch het tijd was om actief te worden. Achter de opdrachten zat uiteraard een rode draad: hoe kan improvisatie ons helpen om ons (ambtelijk) vakmanschap te versterken? In ieder geval door het denken en doen dichter bij elkaar te brengen.  Hoe kun je geoefend zijn in het ongeoefende, ofwel hoe handel je situationeel. Met veel energie en gelach gingen de deelnemers aan de slag. Waarbij iedere keer de koppeling werd gemaakt naar de eigen werksituatie.

Middagprogramma en borrel

Vol energie keerden alle deelnemers terug richting de grote zaal in het Circustheater (niet iedereen overigens, want onze informatiestand bleef altijd sterk bemand) omdat het laatste onderdeel van de dag van start ging. Zo presenteerde Rob Elsinga van Microsoft de ontwikkelingen binnen kunstmatige intelligentie in de tech-branche, liet Sjaak Bral de zaal lachen en werd er de Phoenix-award uitgereikt ( een prijs voor ondernemers die failliet gingen en later opstijgen, zoals de Feniks vanuit haar as herrijst). Aansluitend vond er de borrel plaats om meer te netwerken. Een handjevol collega’s uit ons team bouwde de stand af, al dan niet met een borrel en gingen uiteindelijk moe maar voldaan naar huis. We hebben zelf ook inspiratie opgedaan en vele nieuwe contacten gelegd die een vervolg krijgen. Op naar de volgende bijeenkomst!

Houd onze kanalen en agenda in de gaten voor volgende bijeenkomsten! Wil je meer informatie over de Big Improvement Days of over ons gehoste powersessie Improvise to Improve? Mail ons dan!