Verslag van Filmlezing 'The Old Oak'

Het Hannah Arendt Podium organiseert in 2024 zes filmmiddagen in het Haags Filmhuis. Zij maakt daarbij gebruik van de filmvoorraad van het Filmhuis en kiezen steeds een film uit waarvan zij denkt dat het een actueel en urgent thema betreft en de nabespreking waardevolle reflecties kan opleveren in relatie tot het werk dat wij Rijksambtenaren doen.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Filmhuis Den Haag

Aftrap met Filmlezing: The Old Oak

Op donderdag 1 februari trapte het Hannah Arendt Podium af met 'The Old Oak'. Hierin stond het verbinden van verschillende leefwerelden centraal staat. Collega Eline Veen-van der Veer facilitieerde de nabespreking. 

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Filmposter

Over de film

De Britse filmmaker Ken Loach levert opnieuw een sterk sociaal drama af dat zich afspeelt in de arbeidersklasse van het hedendaagse Engeland. Oprecht, hoopvol en actueel. In een voormalige mijnwerkersstad staat The Old Oak, de laatste kroeg van het inmiddels vervallen plaatsje in Noord Engeland. De lokale bevolking kan zelf amper het hoofd boven water houden en ziet hun woonplaats steeds verder leeglopen. Kroegbaas TJ hoort zijn mopperende, vaste klanten zwijgzaam aan. Als dan de pub ook nog eens met sluiting wordt bedreigt, zorgt de huisvesting van Syrische vluchtelingen in het stadje voor extra onrust. Maar een onwaarschijnlijke vriendschap brengt de verschillende werelden voorzichtig tot elkaar, met The Old Oak als gezamenlijk middelpunt. In THE OLD OAK gloort er hoop in het besef dat we het toch samen moeten doen.

De filmlezing

Voordat de film begon, werd de deelnemers gevraagd een kaartje trekken uit een envelop. Daarop stonden de namen van de twee van de hoofdrolspelers uit de film The Old Oak. Dit vormde de basis van de opdracht: bekijk de film vanuit het perspectief door een van de twee protaganisten. 

Tijdens de film merkte je dat iedereen er goed in zat. Sommigen lachtten, een andere hield zijn of haar adem in als het even spannend werd en hier en daar werd een traantje weggepinkt. Na de film werd er twee minuten stilte gehouden. Daarna werd door Eline het nagesprek begeleid. We begonnen met een gesprek in twee- of drietallen, je buurman of buurvrouw, waarmee je je eerste gedachten en ervaringen over de film deelde. Het gesprek werd daarna plenair gevoerd. 

Leuke trivia over de film: de enige echte acteur in de film was de man met het voetbal T-shirt aan het begin van de film.

"De film is een oefening in perspectivistische lenigheid. Het roept sympathie op voor alle ‘groepen’."

Het gesprek: van ongemak tot inspiratie

Het gesprek na de film riep voor sommigen ook ongemak op: we schieten in het nagesprek meteen in onze ambtenaren rol i.p.v. dat we de emotie en de ervaring vanuit ons als mens langer vasthouden. Dat riep de vraag op of het mens-zijn en het ambtenaar zijn twee losse dingen zijn.

Meld je aan voor andere filmdagen

De andere filmmiddagen vinden plaats op de donderdagen 21 maart, 23 mei, 20 juni, 19 september en 14 november. Mocht je een uitnodiging voor de hele reeks willen ontvangen, laat dit dan weten. 

Aanmelden via hannaharendtpodium@rijksoverheid.nl