De leukste familie bij de Rijksoverheid werkt grenzeloos samen

Grenzeloos samenwerken, de gewoonste zaak van de wereld voor rijksfacilitators, verenigd in het Rijksfaciliteernetwerk. Onlangs vond hun Inspiratieparade plaats. Het werd een groot familiebruiloftsfeest waar leren en lol maken hand in hand gingen.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Afbeelding van de ceremonie

Rijksfaciliteernetwerk?

Het Rijksfaciliteernetwerk bestaat uit rijksambtenaren die naast hun dagelijkse werk interactieve bijeenkomsten begeleiden om de deelnemers te helpen met hun maatschappelijke en organisatorische vraagstukken. De Inspiratieparade is hun jaarlijkse evenement voor ontmoeting en vakmanschap via workshops voor en door leden van het netwerk.

Mireille Groet, opgavecoach bij het programma Grenzeloos Samenwerken en tevens ambassadeur van het Rijksfaciliteernetwerk, beschouwt het netwerk als een tweede familie. Een warm bad waar je je in kunt onderdompelen. Een familie waar ze heel trots op is. In het Wapen van Zoetermeer, een typische bruiloftslocatie, kwamen 120 ‘familieleden’ bijeen voor het ‘houten jubileum’ van de Inspiratieparade in de vorm van een ‘polyfacilitatorische bruiloft’.

Mireille: "Wij zijn een familie waarin we grenzeloos samenwerken. Een netwerk dat zichzelf organiseert voor datgene waarin wij geloven.”

Verbinding als thema

Het thema verbinding en de metafoor van de bruiloft waren in alles verweven. Na de ‘gang naar het altaar’ vond de ceremonie plaats. Milo de Mol, coördinator van het team van het ministerie van Financien en Mireille spraken hun geloftes uit naar de familie. Beide willen elk op hun eigen wijze de verbinding in de familie versterken, ruimte creëren voor de ontwikkeling van het vakmanschap en kansen creëren voor het benutten van de kennis, ervaring en talenten die aanwezig zijn, waarbij familieleden uitgedaagd worden om de gebaande paden te verlaten. Daarmee zetten ze de toon voor de dag. De bruidsjonkers en bruidsmeisjes deelden ‘de ringen’ uit aan alle familieleden. Daarop kunnen zij een woord zetten of iets tekenen dat symbool staat voor hun verbondenheid met en hun gelofte aan de familie.

Milo: “Ik wil alles delen wat in de FinTigerfamilie wordt ontwikkeld, van e-learnings tot sokken, om ons samen verder te brengen."

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Afbeelding van ceremoniemeester en gasten

Aan de slag

Facilitator en medeorganisator Fred Verhoeks leidde als ceremoniemeester de dag in goede banen. Het werd tijd voor 3 workshoprondes met maar liefst 15 workshops, tussendoor afgewisseld met de ‘familielunch’ en het aansnijden van de ‘bruidstaart’.

De keuze was reuze. Facilitators gingen binnen of buiten aan de slag met: het voeren van een Socratisch gesprek, groepsdynamica, visuele werkvormen, gedragsstijlen, theatersport, omgaan met stoorzenders, creativiteit en beweging, systemische perspectieven, design thinking, waarde gedreven persoonlijk leiderschap en creatief leiderschap, movielearning, flow ontwerpen in je programma en de kunst van het vragen stellen. Het waren proeverijen die smaken naar meer. Naast het opdoen van de ervaring kregen de facilitators ook tools in handen die ze bij wijze van spreken morgen al kunnen toepassen in de bijeenkomsten die ze zelf begeleiden.

“Wat een geweldige inspiratiedag was dit. Ik heb leuke mensen leren kennen, genoten & veel geleerd. Heel hartelijk dank!”

Grenzeloos Samenwerken in rijksbreed netwerk

Tussendoor snuffelden de facilitators in alle materialen bij het kraampje van Grenzeloos Samenwerken. In een aparte kamer konden ze meer lezen over de Community of Practice die weer van start gaat en meedenken over het digitale leerplatform dat opgezet wordt. Alle initiatieven zijn een voorbeeld hoe er grenzeloos wordt samengewerkt in dit rijksbrede netwerk.

De dag eindigde met afsluitende speeches en een gezellige borrel waarin iedereen bedankt werd voor alle bijdragen aan deze geweldige familiereünie waar oude en nieuwe familieleden zich enorm welkom voelden. Milo en Mireille verrasten iedereen met een openingsdans, waarna ze een groot deel van de groep mee aan het dansen kregen. Tijd was ook voor het overdragen van het stokje aan de facilitators die bereid zijn de volgende Inspiratiedag te organiseren. Natuurlijk ging dit in de vorm van het gooien van het ultieme facilitatorsbruidsboeket dat bestond uit 167 post its in maar liefst 13 kleurtinten.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Bruidsboeket van post-its

Ervaringen van de dag delen...

In de hal kwamen steeds meer vlaggetjes te hangen in alle rijkshuisstijlkleuren waarop de facilitators schreven hoe ze deze dag ervaren hebben, zoals:

  • Een feestelijke dag boordevol inspiratie op allerlei fronten
  • Bedankt allemaal voor de fantastische organisatie die tot in de puntjes is uitgedacht en verzorgd! Het thema en de activiteiten enthousiasmeren mij zeer!
  • Samen tot nieuwe inzichten komen is een feestje
  • Verbindend! Inspirerend! Gezellig!
  • Super inspirerend! En ook nog eens toepasbaar.
  • Wat hebben jullie dit onwijs goed georganiseerd!!
  • Inspiratie, ervaring en beleving in één! Bedankt voor deze indrukwekkende dag!

Meer informatie

Het organisatiecomité van de Inspiratiedag 2024 bestond uit Fred Verhoeks (SSC-ICT), Marian Kagie (CBS), Winko Erades (IenW), Baafke Ooms (DEF), Milo de Mol (FIN) en Mireille Groet (BZK). Grote support kregen ze van hun ‘weddingplanner’ Tamar Druppers (BZK). Peter van Embden (BZK) vervulde de rol van video- en fotograaf en enthousiaste DJ.

Het Rijksfaciliteernetwerk bestaat uit facilitators afkomstig van de ACM, ANVS, Auditdienst Rijk, Belastingdienst, CBS, DICTU, Douane, ILT, SSC-ICT, RVO, RWS, Rijksvastgoedbedrijf en de ministeries van AZ, BZK, BuZa, DEF, LNV/EZK, JenV, FIN, IenW, OCW, SZW, VWS en dialoogbegeleiders uit de gespreksleiderspool van het programma Dialoog en Ethiek.