Echt leren samenwerken, ongeacht de afstand
Op Bonaire zet het programmateam van Werken aan Welvaart en Welzijn zich in voor het bevorderen van gelijke kansen voor de inwoners. Dit team, onderdeel van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), werkt samen met verschillende ministeries en lokale organisaties. Om de samenwerking te versterken en gezamenlijke doelen beter te realiseren, krijgt het team ondersteuning van opgavecoaches Joyce Otten en Mireille Groet. In dit interview blikken Mariela Nicolaas, Marugia Janga en Anouk Verhoeven terug op hoe opgavecoaching hen heeft geholpen.
Ruimte om te reflecteren
"Onze samenwerking met verschillende organisaties is cruciaal voor het succes van het programma. Opgavecoaching heeft ons geholpen om die samenwerking te versterken," zegt Marugia Janga, beleidsadviseur bij de Directie Samenleving en Zorg van het OLB. Het team, dat bestaat uit vier trekkers voor acht opgaveteams, werkt aan thema's zoals schuldhulpverlening, gezonde maaltijden op school en werken met een beperking. Daarbij werken ze intensief samen met de ministeries BZK, SZW, VWS en OCW, gemeente Tilburg, lokale maatschappelijke organisaties en verschillende kennisinstituten.
"We zitten hier 9.000 kilometer verderop en de samenwerking was soms versnipperd," voegt Mariela Nicolaas, ook beleidsadviseur bij het OLB, toe. "Opgavecoaching heeft ons geholpen om meer vertrouwen in elkaar te krijgen en onze samenwerking te verbeteren, zodat we de opgaven effectiever kunnen aanpakken."


Concrete handvatten om te groeien
Opgavecoaching is volgens Anouk Verhoeven, rijkstrainee, niet alleen waardevol voor de teamdynamiek, maar ook voor het organiseren van het werk zelf. "Joyce en Mireille boden praktische tools aan die ons hielpen bij het prioriteren van taken en het organiseren van werksessies," vertelt Anouk. "Bijvoorbeeld concrete werkvormen en scherpe vragen tijdens bijeenkomsten – dit gaf ons de structuur die we nodig hadden om alles goed te organiseren en verwachtingen helder te stellen."
De coaches richtten zich niet alleen op de inhoud, maar ook op het proces van samenwerken tussen de verschillende organisaties. "Ze hielpen ons om de verschillende belangen en perspectieven te begrijpen, vooral tussen Caribisch Nederland en Europees Nederland," zegt Marugia. "Dit was belangrijk, omdat de werkcultuur en het tempo in Den Haag vaak anders zijn dan op Bonaire."
Een frisse blik die het verschil maakt
Wat de opgavecoaches volgens Mariela, Marugia en Anouk zo bijzonder maakt, is hun vermogen om met een frisse blik naar een situatie te kijken en onmiddellijk actie te ondernemen. "Ze waren altijd scherp op wat er onder de oppervlakte speelde en boden concrete adviezen die direct toepasbaar waren," zegt Anouk. Mariela voegt toe: "Ze gaven ons niet alleen tools, maar ook inzichten die ons hielpen om als team effectiever te functioneren."
De coaches waren betrokken bij belangrijke mijlpalen, zoals de Working Party in maart en de opzet van de werksessies in september. Ze hielpen niet alleen de structuur te verbeteren, maar boden ook strategisch advies over hoe de samenwerking verder versterkt kon worden. "Ze zorgden ervoor dat we echt als één team werkten, ondanks de verschillende belangen en achtergronden," zegt Marugia.
Opgavecoaching maakt samenwerking effectiever
Het team van Werken aan Welvaart op Bonaire ziet opgavecoaching als een waardevolle steun in het proces van samenwerken aan maatschappelijke opgaven. "Als je met een complex vraagstuk werkt en meerdere partijen betrokken zijn, is het ontzettend waardevol om een opgavecoach in te schakelen," zegt Mariela. "Ze zorgen ervoor dat je niet alleen met inhoud bezig bent, maar ook met de manier waarop je samenwerkt. Dit is essentieel voor het bereiken van onze gezamenlijke doelen op Bonaire."
Met deze ervaring kunnen de teamleden zich voorstellen hoe deze coaching ook voor andere teams binnen de Rijksoverheid waardevol kan zijn. "Opgavecoaching helpt je om je eigen proces en samenwerking te verbeteren, zodat je echt effectiever samenwerkt aan het realiseren van maatschappelijke opgaven," besluit Marugia.
Ondersteuning nodig bij een complexe opgave?
Ben je betrokken bij een maatschappelijke opgave en wil je onderzoeken hoe een opgavecoach jouw team kan helpen? Mail naar grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl voor meer informatie over de mogelijkheden.