Grensverleggers gezocht: help mee!
Samen met Haagse Beek, gespecialiseerd in organisatieadvies, trekken wij op in Pionier zoekt Grensverlegger: een traject waarin pioniers - vernieuwers die de opgave vóór de organisatie zetten - worden gekoppeld aan grensverleggers met de lef om bestaande structuren los te laten en een beloftevolle oplossing in hun eigen praktijk te realiseren. Samen leren we hoe we ideeën daadkrachtig verder brengen in de overheid.
Hieronder vind je een selectie uit de pioniers die al meedoen. In dit traject zoeken wij overheidsorganisaties die één van deze ideeën ook wil omarmen en verder brengen met hun eigen organisatie.
Kwikstart - de online lifeline naar zelfstandigheid voor jongeren
\De app en website Kwikstart geven jongeren van 16-27 jaar alle informatie over wonen, werk, geld en zorg op één plek. Met landelijke én lokale content (inmiddels >100 gemeenten), ervaringsdeskundigen in het team en een nieuwe escaperoom-game in ontwikkeling helpt Kwikstart hen om zonder vangnet tóch zelfredzaam te worden.
De Thuisgevers - leegstaand vastgoed wordt een nieuw thuis
Wat begon in Kampen bij de opvang van Oekraïners, is uitgegroeid tot een landelijke beweging. Samen met kerken, gemeenten en inwoners tovert De Thuisgevers lege panden om tot tijdelijke woonplekken voor statushouders, mét een lokale buddy. Meer dan 130 initiatieven laten zien dat creativiteit, draagvlak en menselijkheid echte integratie versnellen.
Optimaal Leven - één wijkteam rond mensen met een ernstige psychiatrische aandoening
In Drenthe bundelen GGZ, welzijn, gemeente, ervaringsdeskundigen en buurtbewoners hun krachten in één team dat ondersteuning op- en afschaalt rond de cliënt. Sinds 2016 groeide Optimaal Leven uit tot regionale standaard; met maatwerkplannen die schuldenhulp, dagbesteding en zorg combineren, krijgen mensen sneller regie over hun eigen herstel.
Signalen - alle meldingen in de openbare ruimte onder één knop
Gestart in Amsterdam en nu bij veertig gemeenten live, verwerkt Signalen jaarlijks 800.000 meldingen van ruim drie miljoen inwoners. Met open-source code, AI-ondersteunde routering en een community van 350 deelnemers biedt het systeem wendbaarheid én maatwerk. Zo belandt iedere melding direct bij de juiste afdeling en ervaren inwoners merkbaar snellere service.
Open Formulieren - gemeentelijke formulieren opnieuw uitgevonden
Door het open-source platform Open Formulieren kunnen inmiddels ruim veertig overheden zélf digitale formulieren bouwen, beheren en integreren met hun zaaksysteem. Gemeenten als Horst aan de Maas, Utrecht en Den Haag profiteren zo van minder fouten, snellere afhandeling en gezamenlijke doorontwikkeling zonder licentiekosten — mits iedereen actief bijdraagt aan beheer en groei.
Ook onze eigen pionier: De Plint
Grenzeloos Samenwerken stopt niet bij dit project; ons eigen initiatief De Plint doet als pionier mee. Na de opening van Trees, de tweede locatie in Den Haag, eerder dit jaar willen we door: meer plekken waar organisaties over de grenzen heen kunnen leren, werken en groeien.