Briefwisseling serie 4: Dilemma's die deugen

Weblogs

Beste Merlijn, Martijn en Lisette,
 
Dank voor de uitnodiging een brief te schrijven en zo gehoor te geven aan mijn eigen oproep om waarderend te kijken naar wat er is, zonder de noodzaak voor verandering weg te nemen.

Beeld: ©Lisette de Waard / Grenzeloos Samenwerken
Anna Roozendaal

Natuurlijk kan ik jullie verrijken met positieve geluiden. Er zijn wat mij betreft zoveel voorbeelden te geven. Denk aan collega’s die vertellen over de gesprekken die zij voeren met ervaringsdeskundigen, focusgroepen en mensen op straat. Hoe zij zich laten raken en verrijken door contact te maken met mensen waarover ons beleid gaat of waarvoor ons beleid een potentiële oplossing is. Of ik denk aan alle collega’s die aandacht geven aan wat voor mensen belangrijk is door op werkbezoek te gaan of te luisteren bij klantcontactcentra of bezwaar- en beroepscommissies. En dan heb ik het nog niet eens over de discussies die gaande zijn over ons eigen gedrag in relatie tot de opgave buiten: we hebben het regelmatig over de gepastheid van een eindejaarsdiner omdat we ons realiseren dat een feestmaaltijd voor veel mensen er nu niet inzit, we zijn terughoudend in het vieren van successen omdat we ook weten dat er dingen nog niet goed gaan. Opgavegerichtwerken of werken vanuit de bedoeling is dus echt voelbaar in onze organisatie.
 
Tegelijkertijd zou je elk woord dat ik schrijf kritisch kunnen weerleggen. Voor elk goed voorbeeld wat ik geef, is vast ook een voorbeeld te bedenken dat aantoont dat het nog niet goed gaat. En ik denk dat het allebei waar is. Daarom vind ik het niet zinvol om bewijslast op te voeren om mijn eigen standpunt over hoe goed het gaat te bevestigen of anders kijkenden te overtuigen van mijn gelijk. Ik denk dat het zinvoller is om tijd te besteden aan vragen als: hoe goed ben ik in het werken vanuit de bedoeling, hoe doe ik dat in mijn werk en hoe stimuleer ik anderen om dit ook te doen? Weet je nog… de campagne van SIRE® Life Sciences: De maatschappij? Dat ben jij!
 
Het beantwoorden van die vragen leidt me elke keer weer naar het dilemma tussen waardering hebben voor wat er al is en de noodzaak tot verandering te blijven benadrukken. Maar wat nou als dat niet het goede dilemma is, en ik deze brief schrijf zonder de kern te raken? As je echt opgavegericht wilt werken en daar de verandering in wilt brengen, is het dan niet logischer om te vertrekken vanuit het goede en tegelijkertijd de verandering aan te kaarten? Misschien door je voortdurend af te vragen: het klopt wel wat ik doe, maar deugt het ook écht?
 
Hartelijke groet,

Anna

We starten deze serie met Anna Rozendaal, programmamanager leiderschap praktijkgericht open werken bij Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij houdt zich bezig met het vertalen van grote, complexe bewegingen naar kleine veranderingen in het werk van vandaag. Zij reageerde op een van de eerste briefwisselingen. Haar werk doet haar denken aan een markt: waar iedereen hetzelfde lijkt te zijn, maar waar een diversiteit is aan motieven en waar er nog echt contact is tussen mensen.  

In deze reeks onderzoeken Merlijn Ballieux, Martijn Jebbink en Lisette de Waard de praktijk van samenwerken aan complexe maatschappelijke opgaven. Van binnen én van buiten.
Merlijn is directeur van de Veranderbrigade en organisatieadviseur. Hij woont in Utrecht en werkt met publieke organisaties aan (cultuur)verandervraagstukken. Martijn is verandermanager en adviseur voor het programma Grenzeloos Samenwerken. Hij woont in Rome en werkt vooral met directeuren en andere (top)ambtenaren op rijksniveau aan leiderschapsvragen. Lisette de Waard is organisatieadviseur bij UBR - Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk en illustrator. Zij zet beeld en taal in om samenwerken te bevorderen en woont in Utrecht.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.