De overheid heeft meer mensen van besproken gedrag nodig!

Weblogs

Dank voor je positieve woorden en reflecties Anna. Ik sluit graag aan bij je boodschap om te vertrekken vanuit het goede. Het is altijd de kunst om te kijken waar de goede energie al aanwezig is, kunnen we dat versterken en er van leren? Ik kan mij voorstellen dat die goede voorbeelden iets meer in de luwte van de politieke en journalistieke spotlights plaatsvinden, maar dat maakt ze niet minder waardevol. Misschien is dat in zichzelf wel een belangrijke focus voor de ambtelijke top, om zoveel mogelijk opgaves in de luwte te houden, om de kans te vergroten dat we blijven leren en durven doen wat deugt.

Beeld: ©Lisette de Waard / Grenzeloos Samenwerken
Auteur Merlijn Ballieux

Je maakt in je brief een actief onderscheid tussen doen wat klopt en doen wat deugt. Ik zie veel mensen die, meestal goed bedoeld, doen wat klopt, hier ontlenen ze hun houvast en zelfvertrouwen vaak ook aan. De mensen die op een krachtige (en geaccepteerde) manier doen wat deugt en daar hun morele grondhouding aan toetsen, zijn misschien in de minderheid, maar ze zijn er wel.

Wat nou als we een omgeving zouden kunnen creëren binnen de overheid die de kans vergroot dat steeds meer mensen hun kompas afstemmen op doen wat deugt, hoe zou die omgeving er dan uitzien? En wat voor mensen zouden we dan willen aantrekken of promoveren binnen de overheid?
Zouden we niet meer moeten praten over ‘best persons’ in plaats van ‘best practices’ om van te leren? Mensen, niet organisaties, maken in de praktijk hét verschil, dus sturen op mensen is waarschijnlijk de beste investering, toch? Maar in plaats van heel veel mensen opleiden (wat ook moet blijven gebeuren) is de beste investering om goede mensen aan te trekken en te promoveren.

Een mooi voorbeeld hiervan las ik afgelopen week in de de Volkskrant. Het artikel ging over Abigail Norville, plaatsvervangend ­secretaris-generaal op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Abigail wil meer ‘streetwise’ collega’s aannemen en deze kennis en ervaring inbedden in het beleidsproces. Ze zegt dat ”te veel interessante mensen niet door de selectie komen”. We hebben misschien ons werving- en selectie kompas te veel gericht staan op mensen aannemen die doen wat klopt en minder op wat deugt? Abigail wil meer mensen bij de overheid, die weten hoe het is als een overheid er niet voor je is. Zo kunnen signalen uit de samenleving beter worden opgepikt. Bij een sollicitatiegesprek vraagt zij: “Uit wat voor nest kom je, met welke waarden en normen ben je opgevoed en wat zie ik daar vandaag de dag nog van?” Want, zegt ze, “ik wil weten wat ik voor mens aanneem. Zeker op leidinggevende functies. Dáár ga je iets van merken.” Je zou kunnen zeggen dat we dus meer mensen van besproken gedrag moeten aannemen en promoveren, dan van onbesproken gedrag, met een CV dat ‘klopt’. 

Groet,
Merlijn

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.