Eindrapportage 'Onderzoek Inwonersperspectieven op ambtelijk handelen en ethische dilemma’s’

Rijksambtenaren komen in hun werk soms moeilijke situaties tegen. Als ambtenaren weten hoe een grote groep burgers denkt over keuzes die zij moeten maken in deze situaties, dan helpt dit hen mogelijk om betere keuzes te maken. In deze raadpleging legden we daarom een representatieve groep inwoners een aantal dilemma’s voor waar rijksambtenaren mee te maken kunnen krijgen. Vervolgens vroegen wij aan deze groep wat zij vinden dat ambtenaren in deze dilemma’s zouden moeten doen. En waarom zij vinden dat ambtenaren deze keuzes moeten maken.

Participatieve Waarde Evaluatie methode

In dit onderzoek is gebruik gemaakt van de Participatieve Waarde Evaluatie methode (PWE). De kern van de PWE methode is dat deelnemers als het ware op de stoel zitten van beleidsmakers: ze krijgen inzicht in de voor- en nadelen van de beschikbare opties en de beperkingen waar
beleidsmakers rekening mee moeten houden. Op deze manier ervaren zij het dilemma waarmee een beleidsmaker geconfronteerd wordt, en kunnen zij een advies uitbrengen.

In dit onderzoek deden ze dat specifiek in twee onderdelen:

  • Algemene keuzetaak: deelnemers konden voor 8 taken aangeven of ze vonden dat ambtenaren er meer of minder aandacht aan moeten geven.
  • Verdieping: deelnemers kregen drie dilemma’s te zien waarop ze gevraagd werden een advies aan de ambtenaar te geven over het dilemma.

Deelnemers

2.025 mensen deden mee aan het onderzoek via een panel. Deze groep levert representatieve uitkomsten op voor de Nederlandse bevolking op de kenmerken leeftijd, gender en opleidingstype. We hebben de deelnemers opgesplitst in twee versies van de raadpleging. In de tweede versie
hebben we de context van een aantal dilemma’s aangepast om te kunnen meten of de adviezen van
deelnemers hiervoor gevoelig zijn. Deelnemers zijn positief