Wij slopen niet, wij oogsten - waarden geven richting aan de verbouwing van de Nederlandsche Bank

Openheid en duurzaamheid: twee van de kernwaarden van de Nederlandsche Bank (DNB). Waarden die niet alleen in het dagelijks werk zichtbaar moeten worden, maar ook in de fysieke omgeving van waaruit DNB opereert. De grote renovatie van het kantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam wordt uitgevoerd vanuit deze waarden.

Dat geldt ook voor de talkshow die samen met de Sociaal Creatieve Raad (SCR) hierover is georganiseerd. Een gemengd gezelschap uit de duurzaamheids- en bouwwereld, de creatieve sector en DNB-ers komt bijeen in het auditorium van de tijdelijke DNB-huisvesting aan de Spaklerweg. Jetske van Oosten van de SCR treedt op als gespreksleider.

Van bastion naar open ontmoetingsplek
De verbouwing van het bankgebouw is een mooi voorbeeld van makerschap. Het ooit zo hermetisch afgesloten complex, waar een deel van de Nederlandse goudvoorraad opgeslagen lag, wordt een ontmoetingsplek voor Amsterdammers. Het pand krijgt een veel opener karakter met onder andere een grote binnentuin die publiek toegankelijk wordt. Het gebouw moet een plek worden waar kennis wordt gedeeld, waar de dialoog wordt gestimuleerd (deze talkshow is daar een voorproefje van), en waar nieuwe verbindingen worden aangegaan. Een plek waar een gezamenlijke zoektocht naar de fundamentele waarden, die ons als samenleving verbinden, ook in de toekomst verder vorm en inhoud kan krijgen.

Beeld: ©Mediabank
De Nederlandsche Bank

Herbestemming van een kantoortoren
Als onderdeel van de verbouwing en om ruimte te geven aan een grote binnentuin verdwijnt de ronde toren (de Satelliet) die dertig jaren geleden is toegevoegd aan het uit 1968 stammende gebouw van de architect Marius Duintjer. De Satelliet (een ontwerp van Jelle Abma) is modulair opgebouwd. Michel Baars van New Horizon heeft als droom de bouwsector circulair te maken: “Wij slopen niet, wij oogsten”. Die gedachte past goed bij de zoektocht die is gedaan naar een herbestemming van de Stelliet. Programmadirecteur Huisvesting Maaike van Leuken: “Wij willen de Satelliet ergens in Amsterdam een nieuwe leven geven met herontwikkeling naar een maatschappelijke functie.” Contacten zijn gelegd met zorgverlener Cordaan, het is de bedoeling de toren op een terrein van Cordaan in Amsterdam Noord een plek te geven en er een verzorgingshuis in te vestigen.

 Vierhonderd soorten staafmixers
Architect en voormalig Rijksbouwmeester Floris van Alkemade stelt in zijn projecten altijd de vraag naar de waarden van waaruit gehandeld wordt. Hij ziet als de grote opgave het circulair krijgen van onze samenleving. Hoe wij overspoeld worden met vaak weinig duurzame zaken laat hij zien met een screenshot van meer dan vierhonderd soorten staafmixers en de verkoopstatistiek van internetgigant Ali Baba die op een piekmoment een half miljoen producten per seconde aantikte. Van Alkemade ziet de sleutel niet bij de politiek of de markt, maar wel liggen bij kunst en wetenschap. “Het recht van de sterkste verbeeldingskracht ligt in creativiteit: wetenschap als de derde macht die het beste in staat is zaken op de langere termijn, integraal te bekijken.” En met hun makerschap weten zij ook woorden om te zetten in daden. Van Alkemade citeert Kafka: “Wege entstehen dadurch, dass man sie geht.“

Beeld: ©DNB
Interieur pand