De zes voorkeursstijlen van de grenswerker aflevering 4: de Cartograaf

Opgavegericht samenwerken is nodig om maatschappelijke opgaven verder te brengen. De samenwerking wordt beïnvloed door persoonlijke voorkeursstijlen van grenswerkers: rijksambtenaren die over de grenzen van hun eigen organisatie heen met diverse spelers samenwerken aan een opgave. Deze aflevering bevat de interviews met 2 rijkscollega’s die het hoogst scoren op de voorkeursstijl ‘grenzeloze cartograaf.'

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Kaart over de voorkeursstijl de Cartograaf

Aan de hand van een vragenlijst kun je uitvinden wat jouw grenswerkersprofiel is. Het profiel bestaat uit zes voorkeursstijlen: verbinder, motivator, cartograaf, held, vinder en onderhandelaar. Je hebt ze allemaal in je: sommige passen beter bij je, terwijl andere meer van je af staan. Afhankelijk van de situatie kies je (on)bewust voor het inzetten van een voorkeursstijl. Met kennis van elkaars profiel en het teamprofiel kun je elkaars kracht actief benutten tijdens het werken aan de opgaven.

Interview 1: Luc Beugels

Luc Beugels is organisatieadviseur bij Rijksconsultants. Haar werk richt zich onder meer op het begeleiden van teams, het komen tot strategische positioneringen, sturingsvragen en het in kaart brengen van complexe situaties en opgaven.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Luc Beugels - Cartograaf

Voorkeursstijl Cartograaf

Uit de grenswerkerstest kwam als voorkeursstijl de grenzeloze cartograaf naar voren. Dat kwam aanvankelijk als verrassing, maar in tweede instantie viel het muntje. Ik vind het prettig om door het stellen van vragen zaken te duiden, structuur in ogenschijnlijk chaotische situaties te brengen. Als het me niet lukt die structuur aan te brengen dan vind ik dat lastig. Zo heb ik een keer een opdracht gedaan, waarin het team steeds maar weer de doelstellingen wijzigde. Ze waren heel blij met me, maar ik werd er heel onrustig van. Tegelijkertijd voel ik me ook senang bij opdrachten waarbij het van het begin af aan het uitgangspunt is dat er geen structuur gevolgd wordt.

Valkuilen

Ik ben redelijk kort van stof. Dat kan als kortaf overkomen.

Andere voorkeusstijlen

Mijn tweede voorkeursstijl is die van vinder. Dat herken ik helemaal, ik houd er van om buiten de lijntjes te denken, te komen met creatieve oplossingen. Wat ik nog wel wat meer zou willen ontwikkelen is het vermogen om zaken op zo’n manier te benoemen en aan te kleden dat het meer verbindend werkt. Nu creëer ik vooral de ruimte voor anderen om te verbinden en ben ik niet degene die daar zelf de primaire focus op heeft.

"Ik vind het prettig om door het stellen van vragen zaken te duiden, structuur in ogenschijnlijk chaotische situaties te brengen"

Interview 2: Olaf Stoel

Olaf Stoel werkt als Rijksconsultant in interim functies op het vlak van project- en programmamanagement, lijnmanagement en advies. Meest recent was dat voor de Nationaal Coördinator Groningen in de afwikkeling van het conflict met de NAM. Olaf was daarbij onder meer verantwoordelijk voor de informatievoorziening richting de landsadvocaat ten behoeve van de lopende arbitrage-zaak.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Olaf Stoel - Cartograaf

Voorkeursstijl Cartograaf

Uit de grenswerkerstest kwam als voorkeursstijl de grenzeloze cartograaf naar voren. Het onderzoeken wat er aan de hand is en het bieden van rust zie ik als mijn kwaliteiten. Dan gaat het mij niet zo zeer om het maken van afsprakenlijstjes en structuur: ik vind het leuker om nieuwe paden te verkennen dan om zaken af te moeten hechten.

Valkuilen

Af en toe overkomt het me dat ik de neiging heb het nemen van beslissingen vooruit te willen schuiven, omdat nog niet alles beschikbaar is. Je weet immers nooit wat je nog niet kent aan informatie. En soms blijkt later dat bepaalde informatie geheim gehouden was: dan heb ik op basis van de openbare informatie een verkeerd besluit genomen, dat zie ik ook als een valkuil.

Andere voorkeursstijlen

Mijn tweede voorkeursstijl is die van onderhandelaar. Dat herken ik wel, maar ik merk dat ik ook als dat nodig is van stijl kan wisselen en binnen een team een rol kan invullen waar op dat moment behoefte aan is.

"Het onderzoeken wat er aan de hand is en het bieden van rust zie ik als mijn kwaliteiten."

Doe ook mee!

Wil je met jouw maatschappelijke opgaveteam aan de slag met jullie teamprofiel? Neem dan contact op met grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl.