De zes voorkeursstijlen van de grenswerker aflevering 5: de Vinder

Opgavegericht samenwerken is nodig om maatschappelijke opgaven verder te brengen. De samenwerking wordt beïnvloed door persoonlijke voorkeursstijlen van grenswerkers: rijksambtenaren die over de grenzen van hun eigen organisatie heen met diverse spelers samenwerken aan een opgave. Deze aflevering bevat de interviews met 2 rijkscollega’s die het hoogst scoren op de voorkeursstijl ‘grensvernieuwende vinder’.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Kaart over de voorkeursstijl de Vinder

Aan de hand van een vragenlijst kun je uitvinden wat jouw grenswerkersprofiel is. Het profiel bestaat uit zes voorkeursstijlen: verbinder, motivator, cartograaf, held, vinder en onderhandelaar. Je hebt ze allemaal in je: sommige passen beter bij je, terwijl andere meer van je af staan. Afhankelijk van de situatie kies je (on)bewust voor het inzetten van een voorkeursstijl. Met kennis van elkaars profiel en het teamprofiel kun je elkaars kracht actief benutten tijdens het werken aan de opgaven.

Interview 1: Robert van de Pol

Robert van de Pol werkt als Rijksconsultant bij het Nationaal Cyber Security Centrum. Hij is daar teamleider van een onderzoeksteam cybersecurity. Belangrijk element in zijn huidige rol is om mensen, kennis en initiatieven binnen en buiten de Rijksoverheid te verbinden, zoals verschillende departementen en kennisinstituten.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Robert van de Pol - Vinder

Ik draag in mijn werk bij aan het vergroten van de kennis over cyberveiligheid en het verbeteren van de rol van de overheid als kennisinstituut. Ik vind het belangrijk om mensen te leren grenzeloos te denken, zodat initiatieven en kennisproducten kwalitatief beter worden, meer impact hebben en effectiever zijn.

Voorkeursstijl Vinder

Uit de grenswerkerstest kwam als voorkeursstijl de grensvernieuwende vinder naar voren. Dat herken ik helemaal. Ik zie overal kansen en loop over van de ideeën. Waar ik ben is er reuring. Ik vind het leuk om mensen met mijn ideeën te prikkelen.

Valkuilen

Ik herken de valkuilen van mijn voorkeursstijl absoluut. Ik wil nog wel eens te snel gaan. Mijn enthousiasme kan soms gewoon te veel zijn voor mijn omgeving. Ik wil dan meer geduld hebben en mezelf wat (laten) afremmen om de ander niet te verliezen en belangrijke input te missen van andere voorkeursstijlen.

"Ik vind het belangrijk om mensen te leren grenzeloos te denken."

Interview 2: Renilde Heerema

Renilde Heerema is business manager en MT-lid bij de Rijksconsultants. Binnen de Rijksconsultants wordt de managementfunctie bij toerbeurt vervuld, want in hart en nieren is ze interimmer

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Renate Heerema - Vinder

Als interimmer speel je het liefst buiten, maar als MT lid van de eigen organisatie zit je weer even ‘binnen’. In mijn werk leg ik verbinding tussen de (opgaven van de) departementen, help ik consultants aan nieuwe klussen. De opgave waar ik in feite aan werk is daarmee het grenzeloos samenwerken binnen de Rijksoverheid.

Voorkeursstijl vinder

Ik herken mezelf heel erg als vinder. Ik zorg er vaak voor dat heel ongebruikelijke verbindingen tussen onderdelen ontstaan. Ik ga op zoek naar antwoorden op vragen en vaak vind ik die snel. Maar ze moeten dan nog wel landen bij de vraagsteller. De vinder staat ook wel een beetje voor eigen-wijs zijn, en dat ben ik!

Valkuil

Soms merk ik in het vinden van oplossingen dat de geesten er nog niet rijp voor zijn. Er is vaak een behoefte aan zekerheid, een duidelijk label voor de zaken die ik voorstel, zoals ‘innovatie’ ofg ‘strategie’. Maar wat ik doe is altijd gericht op de lange termijn en die stip op de horizon kan lopende het proces nog verschuiven. En dan kun je uitkomen op een heel ander label. Ik moet dan mensen tijd geven om zaken te laten bezinken, en dat kan voor mij lastig zijn.

Grenswerker

Mijn tweede en derde voorkeursstijlen zijn die van motivator en verbinder. Dat verbaasde me niets want het zijn stijlen die belangrijk zijn om werk goed te doen. Binnen de Rijksconsultants zijn dit ook de meest dominante stijlen. De stijlen cartograaf en held zijn minder sterk vertegenwoordigd. Het is overigens wel mijn ervaring dat je de stijlen ook bewust kunt inzetten als een bepaalde opgave daarom vraagt. Bijvoorbeeld als het gaat om het structureren en beheersen van een proces. Als daar behoefte aan is, zet ik in mijn rol die stijl bij mezelf aan. En hopelijk kan ik dan bij een volgende klus weer echt een vinder zijn. Het belang van de grenswerkerstest zit er voor mij vooral in dat je meer bewust wordt van je eigen voorkeursstijl en het effect daarvan op je omgeving. Maar ga het vooral niet zien als een sticker die je krijgt opgeplakt die bepaalt hoe je je voortaan moet gedragen.

"Ik zorg er vaak voor dat heel ongebruikelijke verbindingen tussen onderdelen ontstaan."

Doe ook mee!

Wil je met jouw maatschappelijke opgaveteam aan de slag met jullie teamprofiel? Neem dan contact op met grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl.