De zes voorkeursstijlen van de grenswerker: aflevering 3 de Motivator

Opgavegericht samenwerken is nodig om maatschappelijke opgaven verder te brengen. De samenwerking wordt beïnvloed door persoonlijke voorkeursstijlen van grenswerkers: rijksambtenaren die over de grenzen van hun eigen organisatie heen met diverse spelers samenwerken aan een opgave. Deze aflevering bevat de interviews met 2 rijkscollega’s die het hoogst scoren op de voorkeursstijl ‘grensverleggende motivator’

Beeld: Grenzeloos Samenwerken
Kaart over de voorkeursstijl de Motivator

Aan de hand van een vragenlijst kun je uitvinden wat jouw grenswerkersprofiel is. Het profiel bestaat uit zes voorkeursstijlen: verbinder, motivator, cartograaf, held, vinder en onderhandelaar. Je hebt ze allemaal in je: sommige passen beter bij je, terwijl andere meer van je af staan. Afhankelijk van de situatie kies je (on)bewust voor het inzetten van een voorkeursstijl. Met kennis van elkaars profiel en het teamprofiel kun je elkaars kracht actief benutten tijdens het werken aan de opgaven.

Interview 1: Sylvia Heemskerk

Sylvia werkt bij het Ministerie van Financiën als adviseur emotioneel herstel van de gevolgen van de problemen met de kinderopvangtoeslag.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Sylvia Heemskerk - Motivator

Herstelwerk voor gedupeerden

Sylvia: de opgave waar ik aan werk is die van het herstel van vertrouwen in het overheidshandelen. Ik richt me in mijn herstelwerk op de gedupeerde ouders. Dit werk sluit goed aan bij het werk dat ik deed voor ik bij de Rijksoverheid werkte. Dat was bij een uitvoerder voor gemeenten en bestond uit het organiseren van de beste oplossingen bij complexe schuldensituaties.

Voorkeursstijl motivator

Ik heb de grenswerkerstest gedaan, met als uitslag dat mijn voorkeursstijl die van motivator is. Mijn eerste reactie was toch wel verrast, omdat ik in een team vaak kies voor bescheidenheid. Maar toen ik er langer over nadacht realiseerde ik me ook dat ik positief ben ingesteld en in mijn er voor ga, en dat ook uitstraal. En ja, dat past ook goed bij de motivator. En in een team ben ik ook altijd een van de eersten die in de actiestand gaat. Ik vond het interessant om mijn persoonlijke voorkeursstijl te ontdekken, het gaf me inzicht in hoe ik vooral reageer bij uitdagingen en kansen.

Valkuil

Soms ga ik wel erg snel in de actiestand met als risico het voor de muziek uitlopen. Ik probeer dan dat niet te doen door eerst goed naar mijn teamgenoten te luisteren, te achterhalen wat hen beweegt en me in hen te verplaatsen.

Grenswerker

Uit de test bleek ook dat mijn tweede voorkeursstijl die van vinder is: het zoeken naar nieuwe manieren en ideeën om het werk aan te pakken. Dat sluit wel mooi aan bij de motivator. Iets wat ik wel wat meer zou willen ontwikkelen zijn de wat ‘blauwere’ rollen zoals die van cartograaf die zorgt voor structurering en het vastleggen van zaken binnen het team.

"In een team ben ik altijd een van de eersten die in de actiestand gaat."

Interview 2: Hanae Taghmiri

Hanae werkt bij de Belastingdienst als fiscalist Vennootschapsbelasting. Zij is heffingsspecialist.

Beeld: ©Grenzeloos Samenwerken / Grenzeloos Samenwerken
Hanae Laghmiri - Motivator

Wat ik leuk vind

Hanae: Wat ik leuk vind aan mijn werk, is dat elke aanslag weer anders is. De contacten daarover met belastingplichtigen, daar word ik enthousiast van. Ik ben hier komen werken in de corona-tijd. Nu ik hier wat langer werk krijg ik ook meer kansen om verder te kijken dan alleen mijn eigen vakgebied.

Voorkeursstijl Motivator

Uit de grenswerkerstest kwam dat mijn voorkeursstijl die van motivator is. Dat kwam voor mij niet als een verrassing. Motivator zijn wordt voor mij vooral zichtbaar in het vrijwilligerswerk dat ik doe voor Unicef, ik ben buddy van een vluchteling uit Jemen. Die help ik met wegwijs te worden in Nederland. Hoe de motivatorstijl in mijn werk tot uiting komt, ben ik nog aan het

Valkuil

Soms ben ik in mijn hoofd al drie stappen vooruit. Dan ga ik te snel voor anderen. Dat is wel een valkuil. Ik moet dan een stapje terugzetten en er aan denken om mensen mee te nemen in wat ik aan het doen ben.

Grenswerker

Ik ben bij de Belastingdienst vooral bezig met uitvoeringswerk. Grenzeloos samenwerken doe ik daarom vooral met belastingplichtigen en met externe adviseurs. Wat bij mij laag scoorde was de stijl van de grensbewakende held met een scherpe focus. Daar zou ik misschien nog wel wat op kunnen ontwikkelen. Maar verder vind ik zoals ik ben prima. Je werkt per slot van rekening samen voor het grotere geheel.

"Wat ik leuk vind aan mijn werk, is dat elke aanslag weer anders is"

Doe ook mee!

Wil je met jouw maatschappelijke opgaveteam aan de slag met jullie teamprofiel? Neem dan contact op met grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl.