AGENDA

Hier neem je kennis van de activiteiten die de komende tijd gaan plaatsvinden.

Onderaan deze pagina tref je het archief van het podium en kun je kennisnemen van de podia die reeds hebben plaatsgevonden. 

Hannah Arendt Podium Filmclub > donderdag 21 maart 2024 > The Zone Of Interest

Het Hannah Arendt Podium is in 2024 gestart met een bescheiden filmclub. Dit jaar organiseren we zes filmmiddagen in het Haags Filmhuis. We maken daarbij gebruik van de filmvoorraad van de bioscoop en kiezen steeds een film uit waarvan wij denken dat het nagesprek indringende reflecties kan opleveren in relatie tot het werk dat wij rijksambtenaren doen.

Deze middag vertoont de Hannah Arendt Podium Filmclub de film The Zone Of Interest. Het nagesprek zal onder leiding van Victoria Dekker (Dialoog en Ethiek) plaatsvinden. 

Wie: rijksambtenaren
Waar: Den Haag, Filmhuis, Spui 191
Tijd: 14:00 - 17:00 uur

The Zone of Interest is een Amerikaans-Brits-Poolse oorlogsfilm uit 2023, geschreven en geregisseerd door Jonathan Glazer en losjes gebaseerd op de gelijknamige roman van de Britse schrijver Martin Amis uit 2014. Kampcommandant Rudolf Höss (Christian Friedel) woont met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller) voelt zich de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dit laat ze zich niet meer afnemen.

Jonathan Glazer toont de banaliteit van het kwaad. ‘Een genadeloos meesterwerk’ (vijf sterren – BBC)

“Historische gruweldaden zijn al vaak onderzocht op het scherm, maar nog nooit op deze manier. De filmische blik is kalm en het Poolse natuurschoon wordt rechtstreeks en zonder kunstlicht getoond. Toch zijn de beelden, net als in Jonathan Glazers eerdere film Under the Skin (2013), verontrustend en zelfs vervreemdend. The Zone of Interest beschrijft een gruwelijk hoofdstuk uit de geschiedenis, maar gaat uiteindelijk over ‘compartimentaliseren’ – en onderzoekt hoe je kunt leven met zulke verschrikkingen vlak voor je deur.”

Aanmelden  via hannaharendtpodium@rijksoverheid.nl

We starten stipt om 14:00 uur, dus wees op tijd. Bij de receptie kun je aangeven dat je voor het Hannah Arendt Podium komt.  Tot dan!

Filmposter The Zone Of Interest
Beeld: ©Chris Oddy
Filmposter The Zone Of Interest

Hannah Arendt Podium Filmclub > donderdag 23 mei 2024

Zodra de film bekend is, wordt deze hier getoond. 

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191

Tijd: 14:00 - 17:00 uur

Aanmelden: hannaharendtpodium@rijksoverheid.nl

Rijksambtenaren vertolken liederen over oorlog, verzet en vrede > donderdag 16 mei 2024

                                                                              “Que el canto tiene sentido
                                                                               Cuando palpita en las venas
                                                                               Del que morirá cantando
                                                                               las verdades verdaderas” *        Victor Jara

Oproep: we zijn op zoek naar muzikale rijksambtenaren en hun liedjes over oorlog, verzet en vrede

Op donderdag 16 mei organiseert het Hannah Arendt Podium een muzikale middag rond de thema’s oorlog, verzet en vrede en nodigt hiervoor muzikale rijksambtenaren uit hun liedjes (semi) akoestisch ten gehore te brengen. Het doel van de middag is dat we met elkaar in gesprek gaan over het verhaal dat jouw lied vertelt.

De maand mei is in Nederland een maand die sinds de Tweede Wereldoorlog in het teken staat van oorlog, verzet en vrede. We herdenken in deze periode de doden, vieren de overwinning op de vijand, staan stil bij de vraag wat het betekent en vraagt om in vrijheid en vrede te leven en brengen onze verzetshelden door middel van documentaires of musicals weer tot leven. Door de geschiedenis heen en in elke cultuur inspireren oorlog, verzet en vrede mensen tot het schrijven van liedjes. Muziek, de taal van het hart, is bij uitstek het medium om intense en vaak universele gevoelens te uiten. Daar waar stemmen onderdrukt worden, geweld de samenleving bedreigt of de vrijheid gevierd wordt, helpt muziek de emoties die daarmee gepaard gaan te verwoorden in melodie en tekst.

Zo groeide in 2022 ‘Baraye’ van Shervin Hajipour in korte tijd uit tot het lijflied van de tegenstanders van het ayatollah-regime in Iran. John Lennons ‘Imagine’ uit 1971 is een muzikale verbeelding van de vrede en Edwin Starrs ‘War’ (1969) beschrijft de absurditeit van oorlog voeren. De liederen van de in 1973 vermoorde Chileense protestzanger Victor Jara zijn vijftig jaar later nog steeds actueel. In zijn nummer ‘Manifesto’ vertelt hij waarom hij de gitaar heeft opgepakt. En vergeet niet de kracht van Vera Lynns ‘We’ll meet again’, dat in de Tweede Wereldoorlog duizenden soldaten hoop gaf op een veilige terugkeer en het weerzien van geliefden.

Ben je een rijksambtenaar die graag een lied wil vertolken, neem dan contact op met het Hannah Arendt Podium. Dat kunnen natuurlijk ook zelfgeschreven liedjes zijn, graag zelfs!

Je kunt ons bereiken via hannaharendtpodium@rijksoverheid.nl. Wil je die middag als luisteraar aanwezig zijn, dan kun je hetzelfde mailadres gebruiken om je aan te melden.

*Vertaling citaat: Want het lied heeft betekenis, wanneer het in de aderen klopt van degene die zingend zal sterven, de ware waarheden.

Collage 16 mei 2024
Beeld: ©Esther Blaauw

Hannah Arendt Lab > Mobiliteit van de toekomst > vrijdag 24 mei 2024

"We kunnen niet eindeloos mobiliteit faciliteren. Er zijn grenzen aan groei." "En wat gaat klimaatverandering voor onze mobiliteit betekenen?" 

Studenten design van de Koninklijke Academie Beeldende Kunst zijn op 15 maart tijdens een workshop in gesprek gegaan met ambtenaren van het ministerie van IenW. Daarna zijn ze  aan de slag gegaan met wat ze die dag gehoord en gezien hebben.  Deze middag laten de studenten zien hoe zij de toekomst van mobiliteit zien.  Meer info volgt. 

Locatie: De Plint, Zwarteweg 54 Den Haag
Tijd: nog niet bekend

Aanmelden: hannaharendtpodium@rijksoverheid.nl

ARCHIEF

Hier tref je de ontmoetingen die het Hannah Arendt Podium in het verleden heeft georganiseerd:
 

15 februari 2024: Het ministerie van I&W en het Hannah Arendt Podium organiseren een gesprek over de morele kwesties die spelen bij de ontwikkeling en gebruikmaking van kennis in een context van overheidsbeleid. Centrale vraag is: “Wat is een gepaste afstand tussen kennis en beleid?” We denken na over patronen en dynamieken in het proces van kennisontwikkeling in de relatie tussen kennisinstellingen en beleidsvormende overheidsorganisaties. En krijgen zicht op de momenten waarop morele vragen aan de orde zijn en wat een rol speelt bij de beantwoording van die vragen. Hoe houd je op die momenten je ethisch kompas in de gaten, als beleidsmedewerker, maar ook als onderzoeker?

1 februari 2024: Het Hannah Arendt Podium start in 2024 met een bescheiden filmclub. De eerste filmmiddag vindt plaats op donderdag 1 februari. Die middag laten we 'The Old Oak' van regisseur Ken Loach zien. Het thema van deze film is: werelden verbinden.

18 januari 2024:  Hoe verschijn je aan de wereld wanneer je in het bezit bent van een arbeidsbijzonderheid? Dat gaan we deze donderdag verkennen en wel aan de hand van een gesprek met een aantal collega’s van de League of Extraordinary People Rijk. De League Rijk is in 2019 opgericht als een rijksbreed netwerk voor en door rijksambtenaren met een arbeidsbeperking. Het netwerk zelf spreekt hierin overigens liever van een ‘arbeidsbijzonderheid’. We laten onze collega’s op een bijzondere wijze aan het woord. Allereerst delen zij met de aanwezigen een tekst, film- of muziekfragment dat duidelijk maakt hoe dat verschijnen binnen een werkomgeving voelt.

1 oktober t/m 15 december 2023:  Foto-event: Laat je werk zien! Stuur een foto!Het Hannah Arendt Podium organiseert een fotowedstrijd. Maak een foto van werk dat we bij de Rijksoverheid – gezien of ongezien – doen. Verbeeld in de foto het werk dat het volgens jou verdient te worden gezien. Dat kan een daadwerkelijke foto van je werk zijn, maar ook een in scène gezet tafereel, een kunstzinnige verbeelding of symbolisch beeld. Denk creatief, out of the box, gebruik je smartphone of camera en leef je uit

3 november en 8 november 2023: Mens zijn in moeilijke tijden. Een ontmoeting in Den Haag en in Utrecht in het kader van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, gebeurtenissen die bij veel collega's een hoop losmaakt. Het podium is een tussenruimte waarin een gesprek over conflict en pijn verkend mag worden en waarin rijksambtenaren uitgenodigd worden om naar elkaar te luisteren. Zonder oordeel, zonder debat, zonder dat er een oplossing moet komen. Doel van deze twee ontmoetingen is dat we met elkaar aandacht willen geven aan de pijn en aan de vraag wat dat voor ons als mens en als ambtenaar betekent. Beide ontmoetingen worden begeleid door Hanne Bikker.

12 oktober t/m 19 december: de studieclub Onder Zoekers verkent onder leiding van gespreksleider Karlijn Slegers in vier ontmoetingen het fenomeen  'de hete brij' en wat dit betekent in ons werk.

28 september 2023: Hannah Arendt workshop.  Schrijver Joop Berding geeft een workshop over gedachteloosheid en gezond verstand, dit in relatie tot het gedachtegoed van Hannah Arendt.

21 september 2023: Stappen in de schoenen van een ander; discriminatie en racisme op de werkvloer. Sia Ataredian (schrijver, podcastmaker en filosoof) en Jessica Vuijk (gespreksleider programma Dialoog en Ethiek) gaan met de deelnemers aan deze ontmoeting op een andere manier naar racisme kijken, namelijk vanuit de filosofie/fenomenologie (de leer die de dingen wil leren kennen zoals zij zich voordoen).  Je stapt in de schoenen van een ander en doorleeft de ervaring – en probeert de essentie eruit te halen.

15 juni 2023: Outdoor Office Day. Een lunchwandeling door het Haagse Bos onder leiding van Peter Akkerman (IenW). Onderwerp: rechten voor de natuur en de stichting Het Bos Dat Van Zichzelf Is. 

25 mei, 8 juni,  22 juni en 6 juli 2023: de boekenclub is studieclub Onder Zoekers geworden en verkent onder leiding van Karlijn Slegers in vier ontmoetingen het fenomeen 'activisme'. De studieclub bestaat uit steeds wisselende samenstellingen van rijksambtenaren. 

8 juni 2023: Arendt ontmoet Asimov. Dit podium gaat over zelf nadenken in een wereld waar keuzes in de inrichting van applicaties steeds meer het werk bepalen. Binnen de rijksoverheid beheren duizenden ambtenaren allerlei software en de instellingen daarbinnen. Hoe houd je in de dagelijkse praktijk van dat vak je ethisch kompas in de gaten? Op verzoek van Simon Scherff.

1 juni 2023: Stilstaan bij de waan van de dag. Aanleiding  voor dit podium was de column van rijksambtenaar Margje de Mik (EZK), die zich op intranet afvroeg waarom het zo moeilijk is om de waan van de dag naast je neer te leggen en je te focussen op de lange termijn. Deze column maakte veel reacties los, tijd dus voor een goed gesprek hierover.

20 april 2023: een ontmoeting rond de eerste aflevering van de podcast Hallo Hannah, een initiatief van het Hannah Arendt Podium. Gespreksleider is Sigrun Scheve (BZK), die een mooi gesprek laat ontstaan over je als ambtenaar uitspreken 

12 december 2022: filmvertoning 'Alleen tegen de Staat', een documentaire van Stijn Bouma. Het evenement kadert in het jaarthema ‘Rechtvaardige overheid’ van directie KIEM (BZK). Aansluitend een goed gesprek onder leiding van Jonathan van der Geer. Waar moet een rechtvaardige overheid aan voldoen? Hoe voorkomt de overheid dat burgers van vlees en bloed papieren Burgerservicenummers worden? Hoe kan de rijksoverheid vanuit vertrouwen beleid maken?

3, 17, 29 november en 15 december 2022:  boekenclub rond het boek Het Vuur van de Vrijheid van Wolfram Eilenberger. Onder leiding van Karlijn Slegers gaan collega's van verschillende departementen met elkaar in gesprek over de acht hoofdstukken die het boek rijk is. 

20 oktober 2022: Resource Wende: vijfig jaar na het rapport Limits to Growth van de Club van Rome. Gast is Wouter van Dieren, initiatiefnemer Peter Akkerman (IenW)

29 juni 2022: Blijven of gaan? Ambtenaar onder de huidige bestuurscultuur. Een gesprek tussen Karlijn Slegers en Berto Bosscha. Beiden zijn vroeg in hun carrière begonnen als Rijksambtenaar. Ze kozen allebei vol overtuiging voor de Rijksoverheid, omdat ze wilden bijdragen aan ‘de goede zaak’ en het maatschappelijk belang. Eenmaal binnen kwamen ze een bestuurscultuur tegen die hen steeds vaker aan het denken zette. Uiteindelijk leidden hun verschillende paden tot hetzelfde keuzemoment: wel of niet binnen de overheid werkzaam blijven?

17 januari 2021: vertoning korte documentaire 'Reis Zonder Einde' , een reisverslag van een reis door Istanbul door Studio Polat.  Aanleiding voor de reis eind 2019 was de uitnodiging van Bart van Bolhuis (ministerie van BuZa), oud IenW-collega en huidige consul in Istanbul aan Erik Pool om op bezoek te komen en zo bij te dragen aan de culturele uitwisseling tussen Nederland en Turkije. Gespreksleider Mounir Samuel gaat met een aantal reizigers in gesprek.

9 december 2020: filmvertoning 'Dark Waters' met aansluitend een goed gesprek over het thema dat in de film aan de orde is ( rechtzaal tegen chemiebedrijf DuPont), met Erik Pool als gespreksleider en Paul Bakker (IenW), Martijn Beekman (IenW/ RIVM)  en filosoof Jan Hendrik Bakker als gasten.

5 november 2020: Zichtbaar en onzichtbaar anders zijn: hoe creëer je een inclusieve cultuur? Centraal staat serious game Diversity Quest, dat gebruikt wordt om unieke verhalen binnen organisaties naar boven te halen. 

24 september 2020: AI en ethiek: een goed gesprek onder leiding van IenW-kwartiermaker AI Petra Delsing en DGMI-adviseur Noor van der Brink.

7 juli 2020: Een uitnodiging tot schrijven!  Een podium rond de bundel die ontstond naar aanleiding van de oproep aan rijksambtenaren om aan de hand van Hannah Arendt's denken de eigen gedachten over verantwoordelijkheid, gemeenschapszin en het gevoel van zinsgeving dat je als mens en ambtenaar ervaar op papier te zetten.  Deze bundel tref je aan onder de tap 'inspiratie'. 

14 mei 2020: Hannah Arendt aan het woord. Een podium rond het gesprek dat Günter Gaus in 1964 in zijn programma Zur Person met Hannah Arendt voerde.

18 februari 2020: vertoning documentaire 'Normal is Over' van filmmaker Renee Scheltema

21 januari 2020: Poëzie! In het kader van De Week van de Poëzie lezen collega's Ivette Meijerink, Jeroen van Oorschot en Karen de Boer voor uit eigen werk. Ivette verzorgt een workshop haiku's schrijven. 

19 november 2019: filmvertoning 'Leaning into the Wind', een documentaire over  de Engelse kunstenaar Andy Goldsworthy.

31 oktober 2019Lianne Lankreijer over natuurlijk in je kracht, over natuur en sjamanisme.

26 september 2019: Alledaagse integriteit. Interactieve filmlezing door Marcel Karreman. Dit podium is benut door de organisatie van de Week van de Integriteit (BuZa, IenW en IND).

12 september 2019: Deep Democracy met Nicole Markus. Deep Democracy is een methode waarin zowel de stem van de meerderheid als van de minderheid wordt meengenomen in besluitvorming. In plaats van 'de meeste stemmen gelden', 'alle stemmen gelden'. 

18 juni 2019:  onze gast is Esther de Kleuver, IenW-directeur en internationaal schaakmeester

23 mei 2019: filmvertoning documentaire 'Human' (2015) van filmmaker Yann Arthus-Bertrand deel II

16 april 2019: filmvertoning documentaire 'Human' (2015) van filmmaker Yann Arthus-Bertrand deel I

21 maart 2019: De Luxe van Genoeg met schrijver Martin van der Gaag. De Luxe van Genoeg gaat niet alleen over het minimaliseren van spullen maar ook over minder moeten en je leven vereenvoudigen. Op verzoek van Jonneke Thijssen (IenW)

 21 januari 2019: Blue Monday. Filmvertoning 'Irrational Man' van regisseur Woody Allen. De film is volgens dagblad Trouw " een verkenning van goed en kwaad, schuld en boete."

13 november 2018: Hebt je zin in de toekomst? Op verzoek van personeelsvereniging ZIN. Gast: trendwatcher Richard van Hooijdonk.

27 september 2018: presentatie 'Liefde en Leiderschap', een bundel essays door Erik Pool, directeur Participatie (IenW)

25 september 2018: filmvertoning 'The Ballad of Nayarama', een Japanse film uit 19883. Op verzoek van rijksambtenaren Joop Verboom en Irene Hoge-Esch. Thema's als leven, dood en mededogen komen  voorbij.

9 juli 2018: filmvertoning 'I, Daniel Blake' uit 2016. Een film van regisseur Ken Loach, waarin de 'bewuste wreedheid' van de Britse overheid wordt aangeklaagd en de cineast het voor een onrechtvaardig behandelende arbeidersklasse opneemt. 

29 mei 2018: Frank Hopman (RWS) geeft een workshop Aikido en vertelt onder ander hoe Aikido zijn persoonlijke leven als mede zijn werk beinvloedt.

26 april 2018: Movie Learning met Caroline Wiedenhof en Hermien van Triest ( team DARE van BuZa)

15 februari 2018: vertoning documentaire 'Racing Extincion' uit 2015

15 januari 2018: Blue Monday. Filmvertoning 'Mister Nobody' uit 2009. Als Nemo Nobody op zijn sterfbed ligt, blikt hij terug op zijn leven. De enige vraag die hem achtervolgt is of hij het juiste leven heeft geleid.

14 december 2017: Overheid wordt tussenheid, hoe benutten we de spannende ruimte tussen mensen? In gesprek met Guido Rijnja.

16 november 2017: Wat doet het regeerakkoord met jou, ambtenaar en mens? Gespreksleider is Erik Pool.

17 september  2017: vertoning film 'Ikiru', een Japanse film uit 1952. De film vertelt het verhaal van een bureaucraat uit Tokio en zijn laatste zoektocht naar betekenis.

6 juli 2017: kick- off Hannah Arendt Podium met vertoning van de film 'Hannah Arendt' uit 2012