Verhalen en Ervaringen

Tegenspreken begint bij de individuele ambtenaar die, loyaal aan de publieke zaak en vanuit zijn ambtelijke professionaliteit en persoonlijke waarden, zorgen en/of problemen wil melden.

Ruimte geven

In de praktijk blijkt goed tegenspreken nog niet zo makkelijk. Bovendien spreken ambtenaren er eigenlijk te weinig over met collega’s. We geven hen de ruimte hun verhalen over en ervaringen met loyale tegenspraak te delen. We verzamelen voorbeelden van loyale tegenspraak. Welke dilemma’s ervaren ambtenaren als ze zaken willen aankaarten? Wat beweegt hen om toch op te staan en door te zetten? Wat zijn hun drijfveren? Waar lopen ze tegenaan? We delen de verhalen en beschrijven de dilemma’s.

Ook vinden er interactieve dialoogsessies en workshops plaats voor zowel medewerkers, als leidinggevenden. We analyseren de dilemma’s en zoeken naar oplossingen en aanbevelingen om de ruimte voor loyale tegenspraak te vergroten.

Verhalen van collega's

In onderstaande uitklappers vind je voorbeelden van verhalen. Over ambtenaren die in de praktijk tegen ingewikkelde vragen aanlopen. Enerzijds met overtuiging je werk doen, maar anderzijds tegen zaken aanlopen waarvan je vindt dat ze echt anders moeten of kunnen. Deze voorbeelden geven je inzicht in lastige situaties. Wellicht herken je de situatie of heb je ideeën of voorbeelden om het op te lossen.

Doe ook mee!

Heb je zelf ook een verhaal dat je wilt delen? Mail ons: grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl