Opgavecoaching

Werken aan een maatschappelijke opgave vraagt om samenwerken. Daarom is het naast het werken aan de inhoud, net zo belangrijk om aandacht te hebben voor de relatie en de manier waarop je met elkaar samenwerkt. In de praktijk zien we dat dit vaak vergeten wordt of als lastig en vertragend ervaren wordt. Juist wanneer je werkt aan het samenwerken, bouw je aan de onderlinge relatie en vergemakkelijk je samen het proces om aan de inhoud te werken. De inzet van een opgavecoach als onafhankelijke procesbegeleider kan hierbij ondersteunen. Grenzeloos Samenwerken ondersteunt opgaveteams met de inzet van opgavecoaches.

Wat is een opgavecoach?

Een opgavecoach is er om het opgaveteam en de spelers te helpen om al hun handelen te richten op de bedoeling van de opgave. Wat helpt de opgave verder en wanneer doen we ‘het goede’? Een opgavecoach zoomt eigenlijk steeds in en uit en helpt de betrokkenen om de samenwerking in de opgave te versterken. Dit doet een opgavecoach door te signaleren wat er gebeurt in de omgang met elkaar en vanuit daar actief advies te geven over welke knopen in het proces anders aangepakt kunnen worden.

Wat doet een opgavecoach?

Samen met de betrokkenen bepaalt de opgavecoach op welke manier de rol kan worden vormgegeven. Zo kan een opgavecoach aansluiten bij periodieke vergaderingen om het samenwerkingsverband rondom een opgave actief te helpen in het onderzoek naar een effectieve samenwerking. Het kan ook zijn dat er een specifiek vraagstuk is rondom de samenwerking en dat de opgavecoach met het team een apart moment of traject faciliteert.

Enkele voorbeelden van samenwerkingsvraagstukken waarbij een opgavecoach kan ondersteunen:

  • De opgave definiëren en formuleren
    Wat is de opgave waar wij samen aan werken en hebben we hierover hetzelfde beeld?
     
  • Speelveld in kaart brengen rondom een opgave
    Om wie of wat gaat het eigenlijk in deze opgave? Welke spelers hebben een rol rondom deze opgave door het hebben van belang of invloed? Hebben we iedereen in beeld en hoe richten we samen onze samenwerking in? Wat helpt daarbij de opgave?
     
  • Samenwerking
    Welke afspraken maken we met elkaar rondom de samenwerking? Wat doen we als het even lastig wordt? Welke aannames, overtuigingen en ongeschreven regels spelen er mogelijk die de samenwerking (kunnen) hinderen? 

Meer informatie

Heb jij een vraagstuk rondom jouw samenwerking aan een maatschappelijke opgave? Neem contact op via grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl. Wij plannen dan een gesprek in om met jou naar jouw vraagstuk te kijken en samen te bepalen of de inzet van een opgavecoach hierbij kan helpen.