Narratieve ethiek

We weten dat mensen al van oudsher verhalen vertellen, en dat we op die manier aan elkaar overdragen wat ertoe doet, wat goed is en wat kwaad. Verhalen helpen ons leren over onszelf en de wereld. Ze zijn daardoor een vorm van morele communicatie. Het nadenken over verhalen als bron van moraliteit noem je ook wel narratieve ethiek.

Verhalen die aanzetten tot morele reflectie

Narratieve ethiek is een van de pijlers van het programma Dialoog & Ethiek.
Dit niet alleen omdat in verhalen een schat van kennis en moraliteit verborgen ligt, maar ook omdat verhalen recht doen aan de complexiteit van vraagstukken waarin de overheid een rol speelt.

Denk bij dit soort verhalen niet aan het populaire ‘storytelling’ of woordvoering of opgepoetste PR-verhalen. Waar het in de narratieve ethiek om gaat is het nadenken over en gebruiken van verhalen die ons aanzetten tot morele reflectie. Dat kan van alles zijn: verhalen over jezelf, over helden en schurken, twijfel en moed, grote culturele verhalen en nog veel meer.

Ben je benieuwd naar verhalen van ambtenaren? Kijk dan op de pagina Scheppende Verhalen. Met het project Scheppende Verhalen brengen wij de narratieve ethiek tot ontplooiing, met steun van het A+O Fonds Rijk. 

Meer weten?

Boven aan deze pagina vind je links naar onze artikelen over narratieve ethiek.