Zo werkt een opgavecoach
Waarom een opgavecoach inschakelen? Een opgavecoach helpt jouw team om samen helderheid te krijgen over de opgave, de samenwerking te versterken en gericht stappen te zetten. Dat doen we door gesprekken te begeleiden, interventies te doen als het schuurt en praktische werkvormen aan te reiken. Altijd met de opgave centraal – en vanuit een onafhankelijke blik op wat nodig is voor het proces om concrete resultaten te boeken.
Hoe wij werken
Als de opgave de bestemming is en het opgaveteam het schip, dan zijn opgavecoaches de loods: we helpen je om koers te houden, obstakels te herkennen en sturen bij waar nodig. We werken in het hart van het team – als het ware in de stuurhut – met het kompas steeds gericht op de opgave.
Als opgavecoaches bieden we maatwerk langs drie lijnen:
- We zorgen dat opgave steeds centraal staat én dat er aandacht is voor het team of samenwerkingsverband dat met die opgave aan de slag is. Zo helpen we om via het proces, de inhoud verder te brengen.
- We schakelen tussen praktisch en strategisch. We creëren de juiste setting voor samenwerken, bijvoorbeeld door mensen op onverwachte locaties samen te brengen. We reiken ter plekke tools en interventies aan, maar verbinden ook verschillende perspectieven en belangen.
- We verbinden korte en lange termijn. We zijn voor langere tijd verbonden aan een opgave én kijken mee op wat er vandaag en morgen nodig is. We helpen om op het juiste moment te vertragen (reflectie) én om tempo te creëren (versnellen).
Als opgavecoach zetten we de opgave dus steeds centraal. We hebben ervaring en expertise op het gebied van veranderkunde, teamcoaching en organisatieontwikkeling. We observeren én participeren. In de samenwerking benoemen we spanning en verschillende belangen, herkennen we kansen en reiken we doeltreffende interventies aan om dynamieken zichtbaar te maken. Zodat er beweging en verandering kan ontstaan in de richting van de oplossing.
"Opgavecoaches reiken toegankelijke en effectieve tools aan waar je als team zelf mee aan de slag kunt.” – Anouk Verhoeven, Programma WWW
Waarom een opgavecoach inschakelen?
Er kunnen verschillende redenen zijn om opgavecoaches te betrekken. Soms loopt de samenwerking stroef, of is het lastig om de focus op de opgave te houden. In andere gevallen is er behoefte aan nieuwe energie, een frisse blik of praktische handvatten om verder te komen.
Vraag opgaveteam |
Rol opgaveteam |
1. Wie zijn de spelers rondom deze opgave? |
Adviseren over hoe het speelveld in kaart kan worden gebracht, de juiste spelers aan tafel komen en welke setting nodig is voor een goed gesprek. Desgewenst treden we op als gespreksfacilitator. |
2. Wat is onze opgave? |
Begeleiding geven om de opgave gezamenlijk vast te stellen, zodat iedereen het over hetzelfde heeft. Met vragen, werkvormen en advies helpen we om tot een heldere formulering te komen. |
3. Hoe werken we goed samen in het belang van de opgave? |
Inzichtelijk maken wie er betrokken moeten zijn en hoe rollen, taken en verantwoordelijkheden zijn belegd. Zichtbaar maken van belangen, aannames en ongeschreven regels die de samenwerking belemmeren. Tools en advies voor effectief en prettig samenwerken.\ |
4. Hoe komen we als opgaveteam tot afspraken? |
Ondersteunen om van denken naar doen te komen. We helpen het team tot afspraken komen over bijvoorbeeld prioriteiten, de frequentie van samenkomen en de inrichting van de agenda. Ook kunnen we reflectie inbouwen en verschillende waarden en voorkeursstijlen verbinden. |
Wat levert opgavecoaching een team op?
Wat is het verschil tussen opgavecoaching en organisatieontwikkeling?
Een opgavecoach werkt procesgericht, beweegt mee met wat het team nodig heeft en de situatie vraagt en richt zich op het versterken van de samenwerking rond de opgave. De coach is er niet voor één opdrachtgever, maar voor de opgave zelf – en dus voor iedereen die daaraan bijdraagt.
Een organisatieadviseur werkt meestal vanuit een afgebakende opdracht met een helder einddoel. Daarbij is er vaak één duidelijke opdrachtgever en is de focus meer inhoudelijk of structuurbepalend.
Meer weten?
Benieuwd hoe de aanpak van opgavecoaching jou kan helpen in jouw opgavegericht samenwerking? Mail voor een kennismaking naar grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl en zet ‘opgavecoaching’ in het onderwerp van jouw bericht.