Opgavecoaching
Opgavegericht samenwerken klinkt vanzelfsprekend. Maar in de praktijk kan het lastig zijn. Verschillende partijen werken aan hetzelfde maatschappelijke vraagstuk, maar spreken een andere taal, hebben een ander beeld van de opgave of vinden elkaar nog niet in een gedeelde aanpak. Een opgavecoach helpt om dit proces in beweging te krijgen én te houden.
Wat is opgavecoaching?
De opgave centraal stellen: dat vinden we binnen de Rijksoverheid logisch en belangrijk. Toch kan het behoorlijk ingewikkeld zijn om samen met andere organisaties tot een gedeelde oplossing te komen. Het vraagt om vertraging, vertrouwen en gezamenlijkheid. Daar is niet altijd tijd of ruimte voor. En soms ontbreken de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor deze kijk op samenwerken.
Opgavecoaches helpen om de gezamenlijke opgave helder te krijgen, de samenwerking te versterken en concrete stappen te zetten naar een gedeeld resultaat. Ze doen dit door gesprekken te begeleiden, praktische tools aan te reiken en interventies te doen waar nodig. Daarbij helpen ze partijen om met elkaar om tafel te komen en geven inzicht in welke rollen en gedrag helpen bij het samenwerken.
Voor wie is opgavecoaching?
Opgavecoaching is voor alle rijksambtenaren die met andere overheden en organisaties werken aan een maatschappelijk vraagstuk. Voorbeelden van vragen waarmee teams bij ons aanklopten lees je hieronder.
Wat levert het op?
Een opgavecoach helpt het opgaveteam effectiever samen te werken en daardoor tot resultaten te komen. Denk aan:
- de opgave gezamenlijk vaststellen;
- het speelveld in kaart brengen;
- verschillende belangen, aannames en ongeschreven regels zichtbaar maken;
- afspraken maken over prioriteiten, rollen en samenwerking;
- bewuster samenwerken vanuit gedeelde drijfveren;
- meer grip krijgen op het proces;
- beweging brengen waar de samenwerking vastzit.
“Echt samenwerken lukt alleen als er iemand meekijkt en spiegelt. De opgavecoaches hielpen ons te zien waar het stagneerde én waar kansen lagen.” – Marugia Janga, Openbaar Lichaam Bonaire
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe een opgavecoach jou kan helpen bij het opgavegericht samenwerken en wat Grenzeloos Samenwerken daarin biedt? Lees verder:
- Zo werkt een opgavecoach
Wat doen een opgavecoaches precies en hoe werken zij met opgaveteams? - Onze opgavecoaches
Ontmoet de rijksbrede opgavecoaches van Grenzeloos Samenwerken. - Ervaringen met opgavecoaching
Lees hoe teams opgavecoaching hebben ingezet en wat het hen heeft opgeleverd. - Opgavecoach worden
Meer weten over hoe je zelf opgavecoach kunt worden of daarmee ervaring kunt opdoen? Hier lees je hoe dat kan.
Wil je overleggen of opgavecoaching iets is voor jouw team? Mail naar grenzeloossamenwerken@rijksoverheid.nl en vermeld 'opgavecoaching' in het onderwerp.